IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Novosti

Obaveštenje

Od avgusta meseca ove godine, NU IHTM je registrovan u sistemu kod National Institut of Healt (NIH). Na osnovu toga, Institut i istraživači zaposleni u Institutu mogu da učestviju kao partnerska institucija, odnosno kao saradnici na projektima i da budu rukovodioci projekata koji se finansiraju iz fondova NIH.

NU IHTM je registrovan pod zvaničnim imenom - Univerzitet u Beogradu, Naučna ustanova Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, sa adresom Njegoševa 12, 11104 Beograd.

DUNS broj NU IHTM je 360347972

NCAGE/CAGE kod NU IHTM je A0S1S

Kontakt osoba za održavanje naloga kod NIH je Dr Dejan Opsenica (dopsen@chem.bg.ac.rs), i on je takođe ovlašćen za otvaranje ličnih naloga istraživača [budućih rukovodioca projekata (PI) finanasiranih iz NIH fondova] u sistemu eRA Commons.  

Training school “Urban wetlands – challenges and opportunities” održaće se u periodu 9.-11. jun 2020. godine

Opširnije...

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18112

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18112 “Mechanochemistry for Sustainable Industry”.

Sastanak akcije „1st Community Building Meeting“ je održan u Berlinu 15-16.07.2019. Više informacija je dostupno na  https://www.cost.eu/actions/CA18112/#tabs|Name:overview

cost

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18125

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju CA 18125 “Advanced Engineering and Research of aeroGels for Environment and Life Sciences”.

Prvi sastanak akcije je održan u Briselu, 30.04.2019. Više informacija dostupno je na https://www.cost.eu/actions/CA18125/#tabs|Name:overview

cost18125

 

„RISK-BENEFIT IN FOOD SAFETY AND NUTRITION“ letnja skola u organizaciji EFSA

Drage kolege,

posredstvom Uprave za veterinu, stigla je informacija o mogućnosti učestvovanja istraživača na letnjoj školi „RISK-BENEFIT IN FOOD SAFETY AND NUTRITION“ koju organizuje Evropski organ za bezbednost hrane (EFSA) u periodu 11-13 juna 2019. godine u Parmi.

Zahvaljujući partnerstvu IHTM i EFSA, a posredstvom Uprave za veterinu, nasi istraživači mogu se prijaviti za besplatno učestvovanje u letnjoj školi. Rok za prijavu je 30. mart 2019. godine.

http://www.parmasummerschool.unipr.it/

NU IHTM је upisan na listu partnera EFSA

Drage kolege,

zahvaljujući statusu kandidata za pristupanje EU otvorena je mogućnost našeg učestvovanja u predpristupnim programima Evropskog organa za bezbednost hrane (European Food Safety Authority - EFSA) sa ciljem:

- Povezivanje stručnog i naučnog kadra kroz nacionalnu mrežu, a zatim i mrežu EFSA.

- Razvijanje sistema za razmenu podataka u vezi zoonoza, antimikrobne rezistencije i bolesti prenosivih hranom;

- Podizanje nacionalnih kapaciteta za procenu rizika i komunikaciju rizicima;

- Povezivanje projekata EFSA i zemalja članica sa predpristupnim zemljama u cilju podizanja spremnosti regiona za suočavanje sa rizicima u hrani;

Više informacija dostupno je preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/component/content/article/627

IHTM je upisan na listu partnera EFSA kao neprofitni partner sa kompetencijama u oblasti: aditiva za hranu, enzima, hemijske kontaminacije hrane, dietetskih proizvoda, alergena, nove hrane, zaštite životne sredine, nanotehnologije i novih rizika. Naše naučne aktivnosti i tehničke aktivnosti iz oblasti rada EFSA obuhvataju i prikupljanje i analizu podataka u vezi sa identifikacijom rizika, procenu rizika, analize hrane za ljude i životinje, naučne i tehničke studije.

Ukoliko imate interes za saradnju, ideje, pitanja i inicijative molim pišite na elektronsku adresu (uros@chem.bg.ac.rs) kako bismo skupa koordinirali doprinos naše institucije.

docxVesti iz EFSA

S pozdravom,
Uroš Anđelković
IHTM - Centar za hemiju

Obaveštenje

Obaveštenje o imenovanju Izvršnog rukovodioca Laboratorije Centra za hemiju IHTM, akreditovane odlukom Akreditacionog tela Srbije br. 206/2018 od 28.05.2018. godine.

pdfOdluka

Predavanje direktora ERC profesora Žan Pjera Burginjona

Poštovane koleginice i kolege,

Želimo da vas obavestimo da će, u periodu od 03.09. do 04.09.2018. godine, Srbiju posetiti visoki predstavnici Evropskog istraživačkog saveta na čelu sa direktorom Evropskog istraživačkog saveta (ERC) profesorom Žan Pjer Burginjonom. 

Pozivamo vas na predavanje o mogućnostima za učešće srpskih istraživača u okviru ERC programa Horizont 2020 namenjenog finansiranju izuzetnih naučnih istraživanja, koje će profesor Žan Pjer Burginjon održati u ponedeljak 03. septembra 2018. godine u Svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (Knez Mihailova 35) sa početkom u 10:30 časova.

Molimo vas da vaše prisustvo potvrdite najkasnije do petka, 31.08.2018. godine na e-mail adresu nada.milosevic@mpn.gov.rs  

Evropski istraživački savet deo je okvirnog programa Horizont 2020 za istraživanja i inovacije, a osnovan je od strane Evropske komisije kao podrška vrhunskim istraživanjima najboljih istraživača sa ukupnim budžetom  od 13 milijardi evra za period od 2014. do 2020. godine. Grantovi Evropskog istraživačkog saveta se dodeljuju za najprestižnije naučne ideje i projekte u jakoj međunarodnoj konkurenciji zbog čega se ERC projekti neformalno nazivaju i “naučnim Oskarima”. Istraživači iz Srbije su do sada dobili dva ERC granta, i to koleginice Sofija Stefanović i Magdalena Đorđević.  

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republike Srbije 

Konkurs za stipendiranje mladih istraživača preko Programa UNESKO

Obaveštavamo Vas da je raspisan Konkurs za stipendiranje mladih istraživača preko Programa UNESKO/Istraživački program Keizo Obući.

Više informacija u prilogu.

docxStipendije UNESCO