IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Novosti

Promenjen Memorandum IHTM

Obaveštavamo sve zaposlene, da je saglasno Odluci Vlade Republike Srbije br. 022-2943/2018 od 29. marta 2018. godine i Odluci Upravnog odbora IHTM od 18.04.2018. godine, u naziv instituta dodata  odrednica "Institut od nacionalnog značaja", pa je u skladu sa tim promenjen i memorandum instituta. Nove verzije memoranduma dostupne su kod Rukovodioca Centara IHTM.

Predavanje prof. Đure Josića

Drage kolege,

na osnovu bilateralnog naučnog projekta u radnu posetu dolazi nam prof. Đuro Josić sa Univerziteta u Rijeci (Republika Hrvatska) i Brown Univerziteta (Providens, SAD). Planirano je da prof. Josić održi dva predavanja.

Prvo predavanje pod nazivom 30 godina monolitnih nosača” počinje u 14:30 h četvrtak 24.05. u sali za sednice Hemijskog fakulteta, Studentski trg 14.

Pozivamo sve zainteresovane za tematiku hromatografskih razdvajanja biomolekula, a posebno mlade istraživače jer će predavanje prikazati i put razvoja od fundamentalnih naučnih istraživanja, preko zaštite intelektualne svojine do osnivanja kompanije „BIA Separations” koja je danas svetski lider u proizvodnji monolitnih nosača.

Tema drugog predavanja je „Visokoprotočna glikomička analiza različitih antitela sisara kao strategija za laboratorijsku dijagnostiku i identifikaciju biomarkera u okviru simpozijuma Srpskog udruženja za proteomiku biće održano u 14:00 h petak 25.5. u biblioteci Biološkog instituta „Siniša Stanković. Apstrakt ovog predavanja nalazi se u prilogu.

S pozdravom,
Uroš Anđelković
Viši naučni saradnik
CH-IHTM

docxAbstract HTP glycomic analysis Belgrade SePA

docxAbstract 30 years monoliths Belgrade

Na "Pronalazaštvu-Beograd 2018." u konkurenciji 18 prijavljenih zemalja, Grand Prix nagradu za najbolji pronalazak je dobila dr. Milka Avramov Ivić sa saradnicima za pronalazak "Računarski zasnovan sistem za asistenciju pri dijagnostici malignih oboljenja

Pronalazak je jedan od rezultata međunarodnog projekta EUREKA "Računarski zasnovan sistem za asistenciju pri dijagnostici malignih oboljenja" čiji je rukovodilac  Dr. Milka Avramov Ivić a organizacija nosilac, IHTM, Univerziteta u Beogradu. Organizacije učesnici su i Elektrotehnički fakultet, Tehnološko metalurški fakultet i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Autori pronalaska:

Dr. Milka Avramov Ivić, Prof. Dr. Irini Reljin, Prof. Dr Dušan Mijin, Dr. Jelena Lović, Dr. Sanja Stevanović, Prof. Dr Branimir Reljin, Prof. Dr. Slobodan Petrović, Prof. Dr. Dragan Vuković, Milan Milivojević, dipl. Ing.elektrotehnike, Nikola Mališić,dipl. Ing. аrhitekture, Nenad Šunjevarić, diplomirani ekonomista

Diploma Grand Prix2018

GrandPrix2018

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u rubrici "Pamet Srbije" Jutarnjeg programa RTS

Opširnije...

Svečanost

Dana 18. aprila 2018. godine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju organizovana je svečanost povodom odluke Vlade Republike Srbije da je naš institut  dobio status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Obaveštenje o međunarodnoj naučnoj konferenciji "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", koja će se održati od 27.8.2018. do 29.8.2018. u Beogradu

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, Univerziteta u Beogradu, organizuje međunarodnu konferenciju "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", koja će se održati od 27.8.2018. do 29.8.2018. u Svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta. Kako bi se omogućilo učešće što većem broju mladih istraživača, kotizacije za konferenciju neće biti. Za više informacija posetite: http://elmina.tmf.bg.ac.rs

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju postao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju  odlukom Vlade Republike Srbije  br. 022-2943/2018 od 29. marta 2018. godine stekao status  instituta od nacionalnog značaja.

pdfOdluka IHTM.pdf

 

U dnevnom listu “Politika” objavljen je članak o našem institutu

U dnevnom listu “Politika” od 19. marta 2018. godine objavljen je članak o našem institutu.

Opširnije...

Poziv za učešće na Simpozijumu o monolitima i letnjoj školi (MSS2018), koji će se održati od 15-20. juna 2018. u Portorožu, Slovenija

Drage kolege,

ako ste zainteresovani za primenu monolitnih matriksa u hromatografskim razdvajanjima biomolekula (proteini, plazmidi i sl.) i partikula (npr.

eksozomi, virusi) i tehnologiju monolitnih matriksa, pozivamo Vas da prijavite učešće na Simpozijum o monolitima i letnjoj školi (MSS2018), koji će se održati od 15-20. juna 2018. u Portorožu, Slovenija.

U okviru letnje škole organizovana su predavanja i praktični trening u laboratorijama kompanije BIA Separations u Ajdovščini (Slovenija) koja je vodeći svetski proizvođač monolitnih hromatografskih matriksa.

Više detalja o simpozijumu možete pronaći na adresi http://www.monolith-events.com

Uroš Anđelković, IHTM-CH

Član organizacionog odbora MSS2018

Emisija "120 godina Srpskog hemijskog društva"

Emisija pod nazivom "120 godina Srpskog hemijskog društva" biće emitovana na kanalu RTS 2 u petak, 9.3.2018.godine u 18.30 h, uz reprizu u ponedeljak, 12.3.2018. u 15.30 h.

Nakon toga će biti postavljena na Youtube kanalu obrazovno-naučnog programa RTS.