IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

IHTM učestvuje u projektu SP4LIFE programa „NATO nauka za mir“

U septembru se navršava šest meseci od početka projekta „Smart Patch for Life Support Systems – SP4LIFE“ u kojem IHTM učestvuje kao glavni partner, pod rukovodstvom dr Marka Spasenovića. Uloga IHTM-a na projektu je razvoj fleksibilnih senzora od grafena, koji će se koristiti za merenje fizioloških parametara kao što su rad srca i disanje. Na projektu učestvuje pet partnera (dva iz Slovačke i po jedan iz Srbije, Belgije i Severne Makedonije) u trajanju od 36 meseci, sa budžetom od 490,000 EUR.

IHTM se priključio COST akciji CA20129

IHTM se uključio u COST akciju  CA20129 - Multiscale Irradiation and Chemistry Driven Processes and Related Technologies, MultIChem. Ova COST akcija je jedna od 40 odobrenih, od 502 prijavljenih predloga po pozivu OC-2020-1. Predstavnici Srbije u Upravnom komitetu ove akcije su dr Dragutin Šević (Institut za fiziku) i dr Matija Zlatar (IHTM), koji su bili sekundarni predlagači. Očekivani početak ove COST akcije je 04.10.2021. i trajaće do 03.10.2025.

cost

Uspeh naših saradnika – zlatna medalja i priznanje Saveza pronalazača Beograda

U Beogradu je od 01. do 03. juna 2021. godine u Atrijumu Etnografskog Muzeja, održana XXXVI Međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna „PRONALAZAŠTVO - BEOGRAD 2021“ i u okviru te Izložbe „V KUP NACIJA MLADIH INOVATORA - BEOGRAD 2021.“ Tom prilikom zlatnu medalju i priznanje Saveza pronalazača Beograda osvojila je inovacija pod nazivom: „Inovativna i ekološki prihvatljiva tehnologija za proizvodnju gelnih premaza na bazi nezasićenih poliestera iz bio-obnovljivih i otpadnih materijala“ (eng. “Innovative and eco-friendly technology for unsaturated polyesters based gel-coat production from bio-renewable and waste materials“). Deo tima su naše koleginice Milena Milošević i Jovanka (Kovačina) Pejić, dok su ostali članovi tima: dr Aleksandar Marinković, dr Milutin Milosavljević, dr Jelena Rusmirović, dr Tihomir Kovačević, Aleksandar Jovanović i Dr Slobodan Petrović, prof. emeritus.

Čestitamo koleginicama i kolegama i želimo im puno uspeha u daljem radu!

nagrada

Konferencija UNIFood2021

U organizaciji Univerziteta u Beogradu, 24. i 25. septembra 2021, će se održati Druga međunarodna UNIFood konferencija, UNIFood2021. Konferencija će se održati on-line, učešće je besplatno , ali je registracija obavezna. Rok za registraciju je 01.09.2021, a za slanje sažetaka je 20.08.2021. Prvo obaveštenje i sve potrebne informacije možete naći na internet strani UNIFood2021.

Cilj konferencije je da okupi naučnike, istraživače, nutricioniste, inženjere i proizvođače da razmene znanja i iskustva o najnovijim dostignućima u svim aspektima proučavanje hrane. Konferencijske teme su: Food Production, Processing, Sustainability, Added-value Food, Food Quality and Safety, Food Nutrition and Health, Hi-Tech Agriculture and Food Production,  Food Ethics, Education, Innovation and Transfer of Knowledge.

Predavanje po pozivu sa Univerziteta u Beogradu održaće i naša koleginica dr Nataša Božić, naučni savetnik („From raw starch degrading α-amylase to transglycosylase by single point mutation“).

unifood

Obaveštenje za mlade istraživače – konferencija „YOUng Researcher’S Conference - YOURS 2021“

Konferencija „YOUng Researcher’S Conference – YOURS 2021“ održaće se 15-16.10.2021 na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ovogodišnje teme konferencije posvećene su metodama, politikama i tehnologijama u širokom spektru tehničkih nauka, materijala, energije, energetske efikasnosti, životne sredine, industrijskog inženjerstva, saobraćaja i transporta, građevinarstva, upravljanja kvalitetom i drugim srodnim naukama, sa posebnim fokusom do veštačke inteligencije, mašinskog učenja, upravljanja energijom, informacione tehnologije biosistema, robotike i drugih inovativnih trendova. Detalji o konferenciji, poziv za dostavljanje radova, program, kao i prošlogodišnji Zbornik rezimea se može videti na internet strani YOURS 2021. Rok za dostavljane sažetaka je 31.07.2021.

Info dani programa „Horizont Evropa“

Od 28. juna do 9. jula 2021. godine biće održani info dani posvećeni programu Horizont Evropa u organizaciji Evropske komisije. Učešće je otvoreno bez prethodne registracije. Info dani će omogućiti učesnicima da dobiju informacije o glavnim instrumentima finansiranja i procedurama Horizont Evropa programa. Detalji se mogu naći na strani  Horizon Europe Info Days 2021, a program ovog desetodnevnog događanja se može videti na sledećem pdf-u.

horizon

Obaveštenje - drugi javni poziv za sufinansiranje monografija u Republici Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uputilo je javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva za sufinansiranje izdavanja monografija u Republici Srbiji u 2021. godini. Tekst poziva, kriterijumi na osnovu kojih će se odlučivati o pristiglim prijavama, obrasci zahteva i ostale informacije od značaja za sprovođenje ovog javnog poziva nalaze se na sajtu Ministarstva. Rok za podnošenje prijava po ovom pozivu je do 03.07.2021. godine.

Obaveštenje - naučni skup SANU: „Svečana akademija - 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti akademika Vukića M. Mićovića“

Srpska akademija nauka i umetnosti - Odeljenje hemijskih i bioloških nauka organizuje „Svečanu akademiju - 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti akademika Vukića M. Mićovića“ u četvrtak 03.06.2021. u 11:00 sati, Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II. Program Svečane akademije je u prilogu. Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU, a naučni skup skup se može pratiti i putem linka:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfSANU Svecana akademija

Obaveštenje - naučni skup SANU: „COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“

Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje simpozijum “COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“ u petak 04.06.2021. u 10:00 sati, Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II. Program Simpozijuma je u prilogu. Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU, a naučni skup skup se može pratiti i putem linka:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfSANU Simpozijum