IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Novosti

Uspeh naših saradnika - projekat „Greencept“ odobren za finansiranje u okviru Programa „Dokaz koncepta“

U okviru programa “Dokaz koncepta“ Fonda za Inovacionu delatnost Republike Srbije odobreno je 48 projekata od prijavljenih 253 predloga. Treći na listi odobrenih projekata www.inovacionifond.rs/cms/files/dokaz-koncepta-odobreni-projekti-prvi-ciklus/Lista_odobrenih_projekata_PoC_II_Poziv.pdf je projekat „Integrisani zeleni koncept za uklanjanje neprijatnih mirisa i dezinfekciju u radnoj sredini-GREENCEPT“. Tim čine dr Marija Mihailović (rukovodilac projekta), prof. dr Jasmina Stevanović, dr Miroslav M. Pavlović, master Marijana Pantović-Pavlović i dr Vladimir Panić.

Čestitamo kolegama na dobijenom projektu i želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih aktivnosti!

Projekat „Gramulsen“ predstavljen u dnevnom listu „Politika“

U dnevnom listu Politika (http://www.politika.rs/scc/clanak/461649/Za-ideje-mladih-doktora-nauka-devet-miliona-evra) predstavljen je široj javnosti projekat „Gramulsen - Graphene-based Wearable Multiparameter Sensor“. Projekat Gramulsen je jedan od 59 projekata finansiranih od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (Promis). Tim pod rukovodstvom dr Marka Spasenovića radi na razvijanju visokoosetljivih nosivih senzora na bazi grafena. Ovi senzori će imati široku primenu u prepoznavanju štetnih gasova, temperatura, vlažnosti i naprezanja na rigidnim i fleksibilnim podlogama

Uspeh naših saradnika - projekat „Dezinfekciono sredstvo inkapsulirano u polimeru. Potencijal za dezinfekciju širokog spektra mikroba i nekih patogenih vrsta koronavirusa“ odobren za finansiranje

U okviru programa “Dokaz koncepta“ Fonda za Inovacionu delatnost Republike Srbije odobreno je 48 projekata od prijavljenih 253 predloga. Među odobrenim projektima je i projekat „Dezinfekciono sredstvo inkapsulirano u polimeru. Potencijal za dezinfekciju širokog spektra mikroba i nekih patogenih vrsta koronavirusa“. Tim čine dr Goran Janjić (rukovodilac projekta), dr Aleksandra Nastasović, dr Ivana Đorđević, dr Bojana Marković i Tamara Tadić.

Čestitamo kolegama na dobijenom projektu i želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih aktivnosti!

Obaveštenje – MSCA virtuelna konferencija

Nemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja 29. septembra 2020. organizuje MSCA virtuelnu konferenciju u kontekstu nemačkog predsedavanja Savetom EU. Više detalja o konferenciji i načinu prijave se nalaze u prilogu.

pdfMSCA-konferencija.pdf

Zahvalnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kolegi dr Bojanu Bondžiću

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije dodelilo je Zahvalnicu našem kolegi dr Bojanu Bondžiću za „angažovanje, posvećenost, veliki doprinos i nesebičnu pomoć u borbi protiv epidemije prouzrokovane virusom SARS-Cov2“.

pdfZahvalnica

Obaveštenje o otvorenom pozivu za bilateralne projekte sa Turskom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Savetom za naučno-tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) je objavilo Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje. Trajanje projekata je maksimalno 36 meseci, a  objavljivanje rezultata konkursa se očekuje 26.02.2021. Rok za podnošenje prijava je do 09.11.2020. godine. Detalje poziva možete videti na sajtu Ministarstva.

Obaveštenje - novi statut IHTM-a

Upravni odbor Univerziteta u Beogradu – Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju doneo je 30.07.2020, nakon pribavljene saglasnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (110-00-187/2020-14 od 29.06.2020.) novi Statut Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Statut IHTM-a, odluka Upravnog odbora i Saglasnost nadležnog ministarstva se nalazi u prilogu ovog obaveštenja, kao i na internet strani Pravna akta IHTM-a.  

pdfStatut IHTM

pdfOdluka Upravnog odbora

pdfSaglasnost nadležnog ministarstva

Obaveštenje - produžen rok za podnošenje predloga projekata u okviru programa "Ideje" Fonda za nauku

Fond za nauku Republike Srbije je produžio rok za prijavu predloga projekata u okviru programa Ideje - http://fondzanauku.gov.rs/2020/07/ideje-produzenje-roka/ Rok za podnošenje prijava se produžava za 60 dana u odnosu na dosadašnji rok. Rok je produžen imajući u vidu otežanu zdravstvenu situaciju na teritoriji Republike Srbije usled epidemije COVID-19 koja je uzrokovala velike poteškoće u pripremi Predloga projekata, kao i otežanu realizaciju svih elemenata Javnog poziva i Programa Ideje koji se ne mogu završiti u predviđenim rokovima.  Krajnji rok za podnošenje predloga projekata je 7.10.2020. do 15h po srednjeevropskom vremenu.

Sve informacije o programu Ideje i o aktuelnom pozivu, kao i pitanja i odgovore sa Otvorenih vrata Fonda za nauku, mogu se naći na sajtu Fonda za nauku: http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/

Obaveštenje – Paris Region Fellowship Programme

U okviru COFUND projekta u Francuskoj otvoren je prvi poziv za post-doktorsko usavršavanje istraživača -  Fellowship program Paris-Region-FP  (13 tematskih oblasti): https://parisregion.eu/parisregionfp.html#what-is Rok za prijave je 21.10.2020.

Obaveštenje – Preventivne mere

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu je Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je obavezujući za sve zaposlene u svim prostorijama NU IHTM, na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije bolesti ( „Sl.glasnik RS“ br. 94/2020).

pdfPlan za sprečavanje epidemije covid-19.pdf

pdfUPUTSTVA Corona virus.pdf