IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Uspeh naših saradnika - nagrada Privredne komore Srbije dr Branki Lončarević

U Privrednoj komori Srbije dodeljene su godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije u prethodne dve školske godine (2018/2019. i 2019/2020), čija su rešenja primenljiva u privredi i doprinose razvoju nauke, ekonomije i društva u celini. Dodeljeno je ukupno 17 nagrada. Među 11 nagrađenih za školsku 2018/2019 je i naša koleginca dr Branka Lončarević, naučni saradnik IHTM-a, koja je doktorsku disertaciju Optimizacija produkcije levana bakterije Bacillus licheniformis i primena u sintezi kopolimera odbranila na Univerzitetu u Beogradu – Hemijskom fakultetu 01.07.2019. Doktorska disertacija je urađena u laboratorijama Grupe za mikrobiološku hemiju i biotehnologiju Katedre za biohemiju, Univerziteta u Beogradu – Hemijskog fakulteta i Centra za hemiju IHTM-a.

Čestitamo koleginici i želimo joj puno uspeha u daljem radu i istraživanjima!

Srećni novogodišnji i božićni praznici

Drage koleginice i kolege, prijatelji i saradnici,

Želimo Vam lepe i srećne novogodišnje i božićne praznike. U novoj 2022. godini želimo vam puno zdravlja, uspeha i sreće!

ng

Obaveštenje - Javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva u 2022. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uputilo je javni poziv za finansijsku podršku  koju Ministarstvo pruža u okviru 17 programskih ativnosti iz oblasti nauke. Tekst javnog poziva, obrasci i kriterijumi se mogu naći na sajtu Ministarstva.

ministarstvo

Uspeh naših saradnika – nagrada Srpskog hemijskog društva

Ponosni smo na uspeh našeg kolege, dr Dejana Opsenice koji je izabran za Zaslužnog člana Srpskog hemijskog društva u znak priznanja i zahvalnosti za značajan doprinos radu Društva. Imena svih dobitnika nagrada i priznanja Srpskog hemijskog društva u 2021. godini se mogu videti na linku. Čestitke kolegi Dejanu Opsenici kao i ostalim dobitnicima!

shd

Uspeh naših saradnika – projekti odobreni za finansiranje u okviru programa „Ideje“ Fonda za nauku

Fond za nauku Republike Srbije je objavio konačnu listu projekata koji će biti finansirani u naredne tri godine u okviru programa IDEJE.  Na program IDEJE , koji je do sada najveći program Fonda za nauku, konkurisalo je čak 917 predloga projekata. U okviru postupka evaluacije, sprovedenog u dva stepena, za finansiranje je odabrano 105 projekata. IHTM je ponosan na uspeh svojih istraživača - 4 projekta su predložili istraživači iz IHTM-a! Na 1 odobrenom projektu Hemijskog fakulteta takođe učestvuju naši istraživači.

Četiri projekta koji su odobreni u okviru programa IDEJE Fonda za nauku, a kojima rukovode istraživači iz IHTM-a su:

  • NES – „Physicochemical aspects of rhythmicity in neuroendocrine systems: Dynamic and kinetic investigations of underlying reaction networks and their main compounds“ – dr Željko Čupić, sa kolegama iz IHTM-a, Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Fakulteta medicinskih nauka, Univerzitet u Kragujevcu i Institut za opštu i fizičku hemiju.
  • TMMagCat – „Tailoring Molecular Magnets and Catalysts Based on Transition Metal Complexes“ – dr Matija Zlatar, sa kolegama iz IHTM-a, Hemijskog fakulteta i Inovacionog centra Hemijskog fakulteta.
  • AdCatFC – „Advanced Catalysts for Low Temperature Fuel Cells: From Model System to Sustainable Catalysts“ – dr Sanja Stevanović, sa kolegama iz IHTM-a.
  • MEMSAERO – „MEMS Multisensor Instrument for Aerodynamic Pressure Measurements“ – dr Miloš Frantlović, sa kolegama iz IHTM-a i Univerziteta Singidunum.

Čestitke svim timovima kojima su odobreni projekti! Želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih istraživanja!

fondzanauku

 

Gostujuća predavanja – 01.12.2021

U sredu 01.12.2021 imaćemo priliku da čujemo dva predavanja gostujućih naučnih radnika u Velikom hemijskom amfiteatru, u zgradi Hemijskog fakulteta na Studentskom trgu 12-16.

  1. 12:15-13.00

Dr   Ivanka Jerić, šef laboratorije za biomimetičku hemiju i zamenik direktora Instituta Ruđer Bošković, Zagreb, Republika Hrvatska

Naziv predavanja: Multicomponent reactions towards new amino acid scaffolds“

Uvodna reč: Dr Bojan Bondžić 

  1. 13:00-13.45

Dr Matija Gredičak,  lider grupe za sintetičku organsku hemiju, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Republika Hrvatska

Naziv predavanja: Construction of quaternary stereogenic centers in isoindolinones via chiral phosphoric acid catalysis

Uvodna reč: Dr Zdravko Džambaski

Komemorativni skup posvećen akademiku Zoranu Đuriću

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) organizuje Komemorativni skup posvećen uspomeni na preminulog akademika  Zoranu Đurića, u sredu, 1. decembar 2021,  u  12.00 sati, Svečana sala SANU (Knez Mihajlova 35/II, Beograd). Pozivnica je u prilogu.

pdfKomemoracija - pozivnica

Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva?

U četvrtak 25. novembra 2021, doc. dr Katja Džepina sa Univerziteta Nova Gorica, Slovenija, održala je predavanje „Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva?“. Predavanje je organizovao Centar izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine IHTM-a. Nekoliko fotografija sa skupa je u prilogu.

Uspeh naših saradnika – licencirana inovacija dr Uroša Anđelkovića

Potpisana je licenca za inovaciju našeg kolege dr Uroša Anđelkovića. Dr Anđelković je u saradnji sa međunarodnim timom istraživača sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta za hemiju i hemijsku tehnologiju Univerziteta u Ljubljani, Univerzitetske klinike u Ulmu, Univerziteta Crne Gore i Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, otkrio novi antiviralni agens.

Antiviralna aktivnost potvrđena je na virusima HIV-1, HSV-1 i HSV-2, Influenza A i SARS-CoV-2. Novi antiviralni agens može značajno doprineti zaštiti protiv virusa iz navedenih grupa i pomeriti granice farmaceutske i biotehnološke industrije. Otkriće je rezultat kontinuiranog rada na tematici koja se izučava više od 35 godina na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Više o vesti možete pročitati na internet strani Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu.

Predavanje – dr Katja Džepina, 25.11.2021.

Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva? Najnovije naučne činjenice o uzrocima lošeg kvaliteta vazduha, negativnim efektima na zdravlje i predloge za poboljšanje prezentovaće nam doc. dr Katja Džepina, jedna od najuticajnih naučnica u oblasti atmosferske hemije, u četvrtak 25. novembra, 12:00 sala za sednice prvi sprat Hemijskog fakulteta na Studentskom trgu.

Prenos predavanja možete pratiti i na Zum internet platformi:

https://us02web.zoom.us/j/6162748478?pwd=MkVjUmJnKzNDTlJ5TzlzQ3dIQ3pNQT09

Meeting ID: 616 274 8478

Passcode: 296946

Predavanje dr Džepine u okviru radne posete organizuje Centar izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Sažetak predavanja i biografija predavača su u prilogu.

pdfAbstract.pdf

pdfBiography.pdf