IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Obaveštenje - otvoren poziv za bilateralne projekte sa Saveznom Republikom Nemačkom za projektni period 2022/2023

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Nemačkom službom za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD) je objavilo Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke za projektni period 2022/2023. Rok za podnošenje prijava je do 30.06.2021. godine. Detalje poziva možete videti na sajtu Ministarstva.

Najava konferencije - „4th International Meeting on Materials Science for Energy Related Applications“

Konferencija 4th International Meeting on Materials Science for Energy Related Applications - 4IMMSERA, biće organizovana ONLINE od 22. do 23. septembra 2021. Cilj konferencije je da okupi naučnike iz svih oblasti nauke o materijalima za energetske primene, kao što su  materijali za heterogenu katalizu, gorivne ćelije, baterije, skladištenje vodonika, sisteme za konverziju solarne energije i slično. Jedan od ciljeva sastanka je okupljanje teoretičara i eksperimentalaca koji rade u ovim oblasti. Stoga su teorijske, eksperimentalne i kombinovane studije dobrodošle. Mladi istraživači se posebno podstiču da na Skupu predstave svoja istraživanja.

Rok za prijavu i predaju sažetaka/radova je 15. jul 2021. Ne plaća se kotizacija - učešće na Skupu je besplatno. Zvanični jezik Skupa je engleski. Više detalja o konferenciji, registraciji, predaji i objavljivanju sažetaka/radova može se naći na http://www.ffh.bg.ac.rs/4immsera/

immsera

Obaveštenje - prvi Meetup Saveta za saradnju nauke i privrede – „Bespovratna sredstva za inovacije“

Privredna komora Srbije i Fond za inovacionu delatnost organizuju prvi Meetup Saveta za saradnju nauke i privrede – „Bespovratna sredstva za inovacije.“ Predstavljanje programa podrške za razvoj inovacija Fonda za inovacionu delatnost će se održati u utorak, 23.03.2021. godine sa početkom u 14 časova putem Zoom aplikacije.  Svoje učešće možete prijaviti putem sledećeg linka: https://online.pks.rs/bespovratna-sredstva-za-inovacije/.  

Biće predstavljena tri programa podrške Fonda za inovacionu delatnost: Program ranog razvoja, Program saradnje nauke i privrede i Program inovacionih vaučera. Osim predstavnika Fonda koji će govoriti na temu otvorenih javnih poziva, na događaju će o svojim iskustvima na putu od ideje do realizacije govoriti i dobitnici sredstava kroz ove programe. Na ovom događaju svi zainteresovani aplikanti moći će da se informišu o detaljima programa i načinu prijavljivanja.  Agenda sastanka se nalazi u prilogu, a za dodatne informacije se možete obratiti na mejl Službe za inovacije: inovacije@pks.rs.

pdfMeetup Agenda - Fonda za inovacionu delatnost

meetup slika

Obaveštenje za istraživače – navođenje zahvalnice u publikacijama

Na osnovu ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO u 2021. godini br. 451-03-9/2021-14/200026 koji je zaključen sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, navođenje broja ugovora je obavezno u zahvalnicama svih publikacija čiji su autori istraživači stalno zaposleni u IHTM-u. 

Primer zahvalnice za publikacije na engleskom jeziku:

The authors would like to thank the Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia (Grant No: 451-03-9/2021-14/200026) for financial support.

Obaveštenje - prezentacija Marija Sklodovska-Kiri akcija u sklopu programa Horizon Europe

Prezentacija Marija Sklodovska-Kiri akcija u okviru programa Horizon Europe će biti organizovana u utorak, 23. marta, od 9.00 do 12.30 po briselskom vremenu. Registracija nije potrebna, a više informacija možete naći na linku. Učesnici ovog online događaja će dobiti informacije o promenama u sklopu programa Horizon Europe i čuti iskustva kolega.

marija kiri

Obaveštenje - konkursi za dodelu "Nagrada Veselina Lučića"

Zadužbina Veselina Lučića je raspisala Konkurs za dodelu tri „Nagrade Veselina Lučića“ za najbolje naučno odnosno stručno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu objavljeno u 2020 godini, kao i Konkurs za dodelu „Nagrade Veselina Lučića“ za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu objavljeno u 2020 godini. Rok za podnošenje prijava je od 22.02.2021 do 21.04.2021. Više detalja se mogu naći na internet strani Konkursi Univerziteta.

Obaveštenje o javnom pozivu za dodelu "Inovacionih vaučera"

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije raspisao je novi javni poziv za dodelu "Inovacionih vaučera". Inovacioni vaučeri su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima da koriste usluge akademskog sektora kako bi poboljšali svoje proizvode, procese i usluge i time podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu. Poziv je otvoren od 17.02.2021 sve do utroška opredeljenih sredstava, a prijave se podnose preko portala Fonda. Inovacioni vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća. Potrebna dokumentacija za prijavu i uslovi programa dostupni su na linku.

Uspeh naših saradnika - bilateralni projekat sa SR Nemačkom „Recikliranje retkih zemalja, Nd+Pr, iz NdFeB magnetnog otpada: Novi pristup“ odobren za finansiranje

U okviru Konkursa za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke za projektni period 2021-2023 odobreno je 10 projekata, od ukupno 27 predloženih koji su ispunjavali uslove Konkursa. Među odobrenim projektima je i projekat Recikliranje retkih zemalja, Nd+Pr, iz NdFeB magnetnog otpada: Novi pristup, koji je predložila koleginica Dr Vesna Cvetković. Partner iz Nemačke je Prof. Bernd Friedrich sa RWTH Aachen University. Lista svih odobrenih projekata se može naći na linku.

Čestitamo koleginici dr Vesni Cvetković i njenom timu na dobijenom bilateralnom projektu i želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih istraživanja!

Uspeh naših saradnika – nagrada za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2020. godini u kategoriji studentske inovacije

Jovanka Kovačina, istraživač pripravnik IHTM-a, primila je nagradu u ime tima Antikorozivi u kategoriji Inovativne ideje, a za najbolju studentsku inovaciju pod naslovom: Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozionih sredstava za dobijanje industrijskih premaza: https://www.youtube.com/watch?v=s48F-3sOORQ

Članovi tima Antikorozivi su Jovanka Kovačina (IHTM, vođa tima), Jelena Gojgić, Andreja Živković, Natalija Čutović, Aleksandar Jovanović, Milena Milošević (IHTM), Anđela Simović, Branimir Stamenković, Milica Zagorac.

jovana kovacina