IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Predavanja u okviru manifestacije „Kad molekuli kliknu“ na Hemijskom fakultetu

U četvrtak, 2. marta, od 12-13 časova u Sali za sednice Hemijskog fakulteta održaće se manifestacija posvećena Nobelovim nagradama za hemiju 2022. i 2021. Domaćini će biti asistenkinja Hemijskog fakulteta Slađana Savić i vanredni profesor Ljubodrag Vujisić. Učesnici tribine će biti Jovana Milovanović, predstavnica alumnista Filološkog fakulteta, docent na Hemijskom fakultetu dr Aleksandra Mitrović i rukovodilac Centra za Hemiju IHTM-a dr Bojan Bondžić.

  • Koleginica Jovana Milovanović će predstaviti film posvećnen izložbi Zašto baš klik hemija i upoznati nas sa aktivnostima Alumni organizacija koje su učestvovale u organizaciji više izložbi povodom Nobelove nagrade 2022. godine.
  • Predavanje Klik za Nobela, o klik hemiji, iz ugla ovogodišnje laureatkinje Karolin Bertoci, održaće dr Aleksandra Mitrović, docentkinja na Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta.
  • Predavanje Razvoj asimetrične organokatalize, o organokatalizi koja je u kratkom vremenskom okviru evoluirala u metodu koja se koristi u svim oblastima organske hemije - od sinteze biološki aktivnih jedinjenja do nauke o materijalima. U okviru predavanja biće dat kratak istorijski osvrt na razvoj organokatalize kao i lični uvid u svakodnevni rad u laboratoriji Nobelovca. Predavanje će održati dr Bojan Bondžić, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Doktorirao je 2008 na Univerzitetu u Dortmundu, Nemačka. Postdoktorsko usavršavanje obavio je na Univerzitetu u Tokiju, Japan, i na Maks Plank institutu u Milhajmu, Nemačka, u grupi profesora Bendžamina Lista, u oblasti organokatalize. Trenutno se bavi istraživanjima u oblasto organokatalize, fotoredoks katalize i mikrofluidne hemije i sinteze biološki značajnih jedinjenja.