IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

BIOLAWEB Blue Green Future letnja škola uspešno organizovana na IHTM-u

U toku prve dve nedelje oktobra, IHTM je imao čast da bude domaćin multidisciplinarne letnje škole pod nazivom „Blue Green Future (BgF) Summer School” u organizaciji BIOLAWEB projekta. BgF letnja škola je otvorena 2. oktobra 2023. u prostorijama Centra za promociju nauke, a program je u narednim danima nastavljen u prostorijama IHTM-a.

U toku prvog dana, održana su tri plenarna predavanja od strane eminentnih eksperata iz oblasti biomonitoringa: dr Zlatko Levkov (Univerzitet St. Kirilo i Metodije, Biološki fakultet, Severna Makedonija), dr Frédéric Rimet (INRAE, Francuska) i dr Martyn Kelly (Bowburn Consultancy, Velika Britanija).

U toku prve nedelje, organizovane su i dve radionice. Prva na temu „Data processing, normalization of data (R programme with examples and R codes)” je održana od 2. do 4. oktobra. Radionicu su vodili naučnici sa Francuskog Nacionalnog instituta za hranu, poljoprivredu i životnu sredinu (INRAE): dr Clarisse Lemonnier, dr Frédéric Rimet i dr Benjamin Alric, vodeći stručnjaci u oblasti metabarkodinga za biomonitoring. Druga radionica na temu „eDNA focus on macrophytes” je održana od 4. do 6. oktobra. Radionicu je vodio dr Andreas Ballot, ekspert iz Norveškog instituta za istraživanje voda (NIVA) koji je jedan od vodećih evropskih instituta za fundamentalna i primenjena istraživanja u oblasti marinskih i slatkih voda.

Pored dve teorijske radionice održane u toku prve nedelje BgF letnje škole, BIOLAWEB tim je organizovao i tri praktične vežbe vezane za metabarkoding. Prva vežba organizovana je 5. oktobra na Savskom jezeru u Beogradu, dok su druge dve vežbe organizovane u drugoj nedelji letnje škole, vežba na jezeru Plava banja kod Kikinde, 12. oktobra i vežba na jezeru Pečena Slatina kod Barande, 13. oktobra. Učesnici su imali priliku da tokom ovih vežbi nauče kako da uzmu uzorke eDNA akvatičnih makrofita i fitoplanktona za dalju metabarkoding analizu.

Veći deo učesnika činili su studenti Biološkog fakulteta u Beogradu, ali i iskusnije kolege iz različitih institucija (Biološki fakultet, Institut za Multidisciplinarna Istraživanja, Agencija za zaštitu životne sredine i td.) takođe su bile učesnici letnje škole. Učesnici su imali privilegiju da steknu dragocena znanja o najsavremenijoj nauci, a BIOLAWEB tim je sa velikim zadovoljstvom podelio entuzijazam i volju za sticanjem novih znanja i veština sa kolegama i studentima.

Druga nedelja BgF letnje škole je počela sesijom posvećenom poboljšanju veština projektnog menadžmenta. Tri radionice su organizovane od 9. do 11. oktobra. Radionica „Projektni menadžment” je organizovana prvog dana. Govor dobrodošlice i uvodne reči dali su dr Predrag Banković, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju IHTM-a, i dr Miloš Ćirić, koordinator BIOLAWEB projekta. U nastavku smo imali zadovoljstvo da čujemo tri odlična predavanja koje su držali MSc Dragana Zlatović, liderka radnog paketa 5 BIOLAWEB projekta, dr Vladan Ćosović, šef Kancelarije za projekte i međunarodnu saradnju (KPMS) IHTM-a, Katarina Milanović, administrator za finansijske poslove IHTM-a, i Tatjana Božić, koordinator za međunarodne projekte Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom druge radionice „Primeri dobre prakse” učesnici su imali zadovoljstvo da čuju četiri sjajna primera „uspešnih priča” o kojima su govorili dr Miloš Ćirić, koordinator BIOLAWEB projekta IHTM-a, dr Marija Lješević, projektni menadžer i liderka radnog paketa 2 PhytoPFAS projekta IHTM-a, dr Milena Čavić, koordinatorka STEPUPIORS projekta, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), i MSc Gordana Vlahović, šef Kancelarije za međunarodne odnose Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Horizon Europe NCP za ERC & Marie Sklodowska Curie Akcije. Na kraju dana, organizovana je Panel diskusija u kojoj su učestvovali svi predavači i učesnici radionice, a podršku je dala i dr Dana Vasiljević, zamenik direktora za tehnološki razvoj IHTM-a. Naši dragi gosti su pokazali međusobno poštovanje, naklonost i zajednički entuzijazam koje su preneli i na publiku koja je aktivno učestvovala u diskusiji.

Treći i završni dan sesije vezane za projektne veštine počeo je veoma zanimljivim predavanjem koje je održala dr Sanja Vraneš, Ekspert Evropske Komisije i Svetske Banke - Nacionalni Institucionalni Konsultant (NIC) u okviru SAIGE projekta. One je govorila na temu „Predlozi projekata iz ugla evaluatora sa diskusijom”. Zatim smo imali zadovoljstvo da čujemo još primera dobre prakse od BIOLAWEB partnera: Hervé Dumont, šefa Departmana za Partnerstvo i Projektni Inženjering (INRAE, Francuska) i dr Susanne Schneider, senior istraživača (NIVA, Norveška). Poslenji deo trećeg seminara je bio posvećen temi „Otvorena nauka i diskusija” koju je vodio dr Matija Zlatar, koordinator Transformacionog tima IHTM-a.
Posećenost na radionicama bila je izuzetna, sa preko 40 učesnika sa velikog broja institucija. BIOLAWEB tim i osobolje Kancelarije za projekte i međunarodnu saradnju (KPMS) IHTM-a su sa oduševljenjem ugostili značajan broj kolega i predavača iz različitih oblasti projektnog menadžmenta i uživali su u energiji još jedne sjajne sesije BgF letnje škole.

BIOLAWEB i KPMS timovi su ponosni i zahvalni na prilici da organizuju seriju visoko kvalitetnih događaja i dale nadu da će organizacija BgF letnje škole postati deo redovne prakse IHTM-a.

Više informacija o letnjoj školi možete naći na: https://biolaweb.com/news i https://biolaweb.com/gallery.