IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Интерни конкурс за иновативне пројекте „Доказ концепта“

Универзитет у Београду - Институт за хемију, технологију и металургију – Институт од националног значаја за Републику Србију (ИХТМ), позива истраживаче да се пријаве на интерни конкурс за иновативне пројекте под називом „Доказ концепта.“

Потребна средства за финансирање интерног позива обезбеђена су у оквиру пројекта Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship (SAIGE). Правила пријаве, праћења и реализације Пројеката одређена су правилима SAIGE пројекта. Јединица за управљање пројектом SAIGE ће надгледати све процесе и процедуре везане за пријаву, праћење и реализацију Пројеката.

Право учешћа у позиву имају искључиво тимови са Института за хемију, технологију и металургију (Руководилац и већина чланова тима морају да буду истраживачи из ИХТМ-а; допринос ИХТМ-а проналаску мора бити већинска). 

Позив је отворен до 20.11.2023. до 17h 26.11.2023. до 24ч. 

У циљу што бољег информисања у вези са овим позивом, Тело за трансфер технологија ИХТМ ће организовати отворена врата у току трајања позива. Све информације истраживачи могу добити и слањем упита на адресу transfer.tehnologija@ihtm.bg.ac.rs.

Циљеви интерних пројеката „Доказ концепта:“

Интерни пројекти „Доказ концепта“ имају за циљ да се демонстрира изводљивост иновације. Пројекат укључује тестирање одређених претпоставки или реализацију прототипа у циљу потврде да је предложену идеју могуће реализовати, да је она одржива и применљива у пракси. Циљ доказа концепта треба да буде да се покаже да је нека интелектуална својина/технологија/производ/услуга погодна за решавање неког конкретног проблема и да има комерцијални потенцијал. „Доказ концепта“ је намењен иновацијама у раној фази развоја са ниским нивоом технолошке спремности, али са потенцијално добром позицијом када су у питању заштита интелектуалне својине и потенцијал комерцијализације. Пројекат може да укључује процену тржишта, истраживање потребе за иновацијом, израду прототипа али није намењен одређивању оптималног производног процеса. Битно је да почетни ниво технолошке спремности (НТС – енгл.. Technology readiness level - TRL) буде минимум 2, а да крајњи НТС буде минимум 3. Припрема развојног плана који укључује и буџет је предуслов за добијање финансијске подршке за реализацију овог пројекта. Циљани резултат пројекта је доказана интелектуална својина/технологија/производ/услуга спремна за даљи развој и следећу фазу финансирања, или евентуално лиценцирање.

Трајање пројекта и буџет:

Максимално трајање пројекта је 6 месеци.

Буџет по пројекту је од 5 000 ЕУР до 30 000 ЕУР.

Дозвољени трошкови:

  • Заштита, анализа и управљање интелектуалном својином;
  • Материјали, услуге и краткорочна екстерна експертиза потребна за иновацију, интелектуалну својину, технологију, производ или развој услуга; 
  • Услуге и краткорочне експертизе које се односе на пословне услуге, анализу тржишта, развој пословног плана, регулаторно планирање;
  • Опрема неопходна за развој иновације, у износу до 50% укупног буџета пројекта.

Све набавке и процедуре морају да прате правила и процедуре прописане законима и подзаконским актима Републике Србије. 

Недозвољени трошкови:

  • Плате или било какав облик прихода за иноваторе или било ког запосленог у Институту за хемију, технологију и металургију;
  • Опрема, уколико постоји могућност да се иста изнајми или плати кроз услуге на тржишту, у другим институцијама или уколико постоји у оквиру лабораторија Института за хемију, технологију и металургију.
  • Непредвиђени трошкови.

Критеријуми за евалуацију:

  • Компетентност истраживачког тима;
  • Добро дефинисан развојни план;
  • Пројектована компететивна предност интелектуалне својине / технологије / производа / услуга;
  • Почетна анализа тржишта и пројектована стратегија изласка на тржиште;
  • Добро процењен, реалан и избалансиран буџет;
  • Добро временско планирање активности и имплементације Пројекта.

Процедура пријаве и евалуације пројеката:

  1. Истраживач, руководилац предлога Пројекта, доставља пријаву Пројекта Телу за трансфер технологија ИХТМ у електронској форми на адресу: tehnologija@ihtm.bg.ac.rs

Пријава пројекта садржи:

  • PoC SAIGE предлог пројекта
  • Образац о настанку иновације
  • Образац расподеле прихода
  • Биографије кључних чланова тима (до 3 стране)
  1. По достављању ових докумената подносилац пријаве добија потврду да је пријава пројекта поднета.
  2. На основу добијених докумената Тело за транcфер технологија ИХТМ саставља Образац о савесној процени (линк).
  3. На основу свих поднетих докумената, укључујући и мишљење Тела за трансфер технологија ИХТМ, те уз одобрење експерта за трансфер технологије SAIGE пројекта, трочлана Комисија која се састоји од директора, руководиоца Центра из којег долази руководилац предлога Пројекта и једног члана Тела за транcфер технологија ИХТМ, доноси одлуку о захтеву за финансијску подршку у оквиру интерног позива „Доказ концепта.“ Процес ће бити надгледан од стране директора Јединице за управљање пројектом SAIGE и Националног институционалног консултанта у оквиру пројекта SAIGE.
  4. Током процеса евалуације, Тело за трансфер технологија ИХТМ и Комисија, уз подршку експерта за трансфер технологије SAIGE пројекта ће одржати појединачне састанке са проналазачима како би разговарали о откривању проналаска и том приликом, уколико је потребно, могу бити затражене додатне информације.
  5. Сви подносиоци пријава ће бити обавештени електронским путем о резултатима Конкурса.
  6. Финансијска подршка путем SAIGE пројекта за одабране интерне пројекте „Доказ концепта“ биће предмет коначног одобрења од стране Јединице за управљање пројекта SAIGE, као део плана буџета институционалне трансформације ИХТМ.

Чланови Тела за трансфер технологија ИХТМ, као и чланови Комисије немају право учешћа на позиву и не могу бити чланови пројектних тимова.

Подношење приговора

Подносиоци Предлога у оквиру овог интерног позива имају право да поднесу на чињеницама заснован приговор на резултат Конкурса. Приговор доставља подносилац предлога Пројекта писаним путем у електронској форми Председнику Научног одбора ИХТМ у року од три радна дана од дана пријема обавештења о резултатима Конкурса. Научни одбор ИХТМ доставља званичан одговор на приговор у року од пет радних дана од дана пријема благовременог приговора.

Праћење реализације пројеката

            Праћење реализације интерних пројеката „Доказ концепта“ је у надлежности Тела за трансфер технологија ИХТМ. После половине периода који је планиран за активности на пројекту истраживачи треба да доставе извештај о напретку пројекта. На крају пројекта потребно је да истраживачи направе финални извештај о резултатима пројекта и финални финансијски извештај који достављају Телу за трансфер технологија ИХТМ. Тело за трансфер технологија ИХТМ издаје потврду да су извештаји прихваћени, односно уколико треба кориговати извештаје, захтев за корекцију.

Поверљивост информација

            Све информације које се односе на интелектуалну својину, и документацију везану за пријаву Пројекта су поверљиве и не смеју бити објављене или јавно откривене без претходног писаног одобрења ИХТМ-а. Поред тога, сви разговори везани за интелектуалну својину, и пројекат „Доказ концепта“ су поверљиви. Све особе укључене у евалуацију и управљање интерним пројектима „Доказ концепта“ биће у обавези да потпишу Изјаву о поверљивости.

Додатне информације

Све додатне информације се могу добити упитом на адресу transfer.tehnologija@ihtm.bg.ac.rs, као и од чланова Тела за трансфер технологије ИХТМ, руководиоца центара, чланова Трансформационог тима ИХТМ или од руководства ИХТМ.

Прилози

 

Позив за овај интерни конкурс за иновативне пројекте под називом „Доказ концепта“ објављен je на интернет страници ИХТМ, 20.10.2023.