IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

ИХТМ учествује у пројекту SP4LIFE програма „НАТО наука за мир“

У септембру се навршава шест месеци од почетка пројекта „Smart Patch for Life Support Sytems – SP4LIFE“ у којем ИХТМ учествује као главни партнер, под руководством др Марка Спасеновића. Улога ИХТМ-а на пројекту је развој флексибилних сензора од графена, који ће се користити за мерење физиолошких параметара као што су рад срца и дисање. На пројекту учествује пет партнера (два из Словачке и по један из Србије, Белгије и Северне Македоније) у трајању од 36 месеци, са буџетом од 490,000 ЕУР.

Обавештење – нови позиви Фонда за иновациону делатност Републике Србије

Фонд за иновациону делатност Републике Србије расписао је нове јавне позиве за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација  и Програма сарадње науке и привреде. Јавни позив је отворен до 15. септембра 2021. године до 15 часова. Пријаве се подносе путем портала Фонда. Више детаља можете видети на линку.

ИХТМ се прикључио COST акцији CA20129

ИХТМ се укључио у COST акцију  CA20129 - Multiscale Irradiation and Chemistry Driven Processes and Related Technologies, MultIChem. Ова COST акција је једна од 40 одобрених, од 502 пријављених предлога по позиву OC-2020-1. Представници Србије у Управном комитету ове акције су др Драгутин Шевић (Институт за физику) и др Матија Златар (ИХТМ), који су били секундарни предлагачи. Очекивани почетак ове COST акције је 04.10.2021. и трајаће до 03.10.2025.

cost

Успех наших сарадника – златна медаља и признање Савеза проналазача Београда

У Београду је од 01. до 03. јуна 2021. године у Атријуму Етнографског Музеја, одржана XXXVI Међународна изложба проналазака, нових технологија и индустријског дизајна „ПРОНАЛАЗАШТВО - БЕОГРАД 2021“ и у оквиру те Изложбе „V КУП НАЦИЈА МЛАДИХ ИНОВАТОРА - БЕОГРАД 2021.“ Том приликом златну медаљу и признање Савеза проналазача Београда освојила је иновација под називом: „Иновативна и еколошки прихватљива технологија за производњу гелних премаза на бази незасићених полиестера из био-обновљивих и отпадних материјала“ (енг. “Innovative and eco-friendly technology for unsaturated polyesters based gel-coat production from bio-renewable and waste materials“). Део тима су наше колегинице Милена Милошевић и Јованка (Ковачина) Пејић, док су остали чланови: др Александар Маринковић, др Милутин Милосављевић, др Јелена Русмировић, др Тихомир Ковачевић, Aлександар Јовановић и Др Слободан Петровић, проф. емеритус.

Честитамо колегиницама и колегама и желимо им пуно успеха у даљем раду!

nagrada

Конференција UNIFood2021

У организацији Универзитета у Београду, 24. и 25. септембра 2021, ће се одржати Друга међународна UNIFood конференција, UNIFood2021. Конференција ће се одржати on-line, учешће је бесплатно , али је регистрација обавезна. Рок за регистрацију је 01.09.2021, а за слање сажетака је 20.08.2021. Прво обавештење и све потребне информације можете наћи на интернет страни UNIFood2021.

Циљ конференције је да окупи научнике, истраживаче, нутриционисте, инжењере и произвођаче да размене знања и искуства о најновијим достигнућима у свим аспектима проучавање хране. Конференцијске теме су: Food Production, Processing, Sustainability, Added-value Food, Food Quality and Safety, Food Nutrition and Health, Hi-Tech Agriculture and Food Production,  Food Ethics, Education, Innovation and Transfer of Knowledge.

Предавање по позиву са Универзитета у Београду одржаће и наша колегиница др Наташа Божић, научни саветник („From raw starch degrading α-amylase to transglycosylase by single point mutation“).

unifood

Обавештење за младе истраживаче – конференција „YOUng Researcher’S Conference - YOURS 2021“

Конференција „YOUng Researcher’S Conference - YOURS 2021“ одржаће се 15-16.10.2021 на Машинском факултету Универзитета у Београду. Овогодишње теме конференције посвећене су методама, политикама и технологијама у широком спектру техничких наука, материјала, енергије, енергетске ефикасности, животне средине, индустријског инжењерства, саобраћаја и транспорта, грађевинарства, управљања квалитетом и другим сродним наукама, са посебним фокусом до вештачке интелигенције, машинског учења, управљања енергијом, информационе технологије биосистема, роботике и других иновативних трендова. Детаљи о конференцији, позив за достављање радова, програм, као и прошлогодишњи Зборник резимеа се може видети на интернет страни YOURS 2021. Рок за достављане сажетака је 31.07.2021.

Инфо дани програма „Хоризонт Европа“

Од 28. јуна до 9. јула 2021. године биће одржани инфо дани посвећени програму Хоризонт Европа у организацији Европске комисије. Учешће је отворено без претходне регистрације. Инфо дани ће омогућити учесницима да добију информације о главним инструментима финансирања и процедурама Хоризонт Европа програма. Детаљи се могу наћи на страни  Horizon Europe Info Days 2021, а програм овог десетодневног догађања се може видети на следећем пдф-у.

horizon

Обавештење - други јавни позив за суфинансирање монографија у Републици Србији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије упутило је јавни позив за учешће у средствима Министарства за суфинансирање издавања монографија у Републици Србији у 2021. години. Текст позива, критеријуми на основу којих ће се одлучивати о пристиглим пријавама, обрасци захтева и остале информације од значаја за спровођење овог јавног позива налазе се на сајту Министарства. Рок за подношење пријава по овом позиву је до 03.07.2021. године.

Обавештење - научни скуп САНУ: „Свечана академија - 125 година од рођења и 40 година од смрти академика Вукића М. Мићовића“

Српска академија наука и уметности - Одељење хемијских и биолошких наука организује „Свечану академију - 125 година од рођења и 40 година од смрти академика Вукића М. Мићовића“ у четвртак 03.06.2021. у 11:00 сати, Свечана сала САНУ, Кнеза Михаила 35/II. Програм Свечане академије је у прилогу. Присуство ће бити омогућено ограниченом броју лица у складу са епидемиолошким мерама и препорукама надлежних органа и просторним капацитетима САНУ, а научни скуп скуп се може пратити и путем линка:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfСАНУ Свечана академија

Обавештење - научни скуп САНУ: „COVID-19 пандемија: поруке, нова сазнања и дилеме“

Српска академија наука и уметности организује симпозијум “COVID-19 пандемија: поруке, нова сазнања и дилеме“ у петак 04.06.2021. у 10:00 сати, Свечана сала САНУ, Кнеза Михаила 35/II. Програм Симпозијума је у прилогу. Присуство ће бити омогућено ограниченом броју лица у складу са епидемиолошким мерама и препорукама надлежних органа и просторним капацитетима САНУ, а научни скуп скуп се може пратити и путем линка:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfСАНУ Симпозијум