IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Истраживачи ИХТМ-а на 65 Међународном сајму технике и техничких достигнућа

Истраживачи Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) учествовали су на 65. Међународном сајму технике у Београду од 16-19. маја 2023. године, под слоганом „Играј за човечанство! Наука за све!“. Овај сајам је најстарија техничко-технолошка изложбена манифестација у овом делу Европе. Сајам је обухватао и низ догађања и активности за умрежавање, упознавање нових пословних партнера и размену искустава. Сјајну прилику институтима да представе достигнућа, упознају кориснике и дискутују са колегама организовало је Министарство науке, технолошког развоја и иновација у сарадњи са ICT habom и Центром за промоцију науке. Врхунски концепт и дизајн сајамске изложбе високо је подигао ниво и представља велики изазов организаторима наредног сајма технике.

1. ИХТМ део будућег кампуса BIO4 – допринос плану изградње и развоја

01

05

Др Бојан Бонџић учествовао је у дискусији идејних твораца BIO4 кампуса.

03 06

Др Наташа Божић, др Дејан Опсеница, др Маринела Шокарда Славић и докторанд Сања Стојановић презентовали су ИХТМ као део будућег кампуса БИО4.

2. Истраживачи ИХТМ-а представили своје најновије проналаске

10 11

Др Марко Спасеновић, докторанди Стефан Илић и Теодора Вићентић презентовали су њихов проналазак Детектор дисања и рада срца на бази графена. Проналазак је привукао посебну пажњу посетилаца.

12 13

Докторанд Ана Филиповић, др Здравко Џамбаски, докторанд Стефан Илић и др Бојан Бонџић представили су њихов проналазак Модуларни компактни фотореактор за лабораторијску примена.

14 15

Др Милија Сарајлић и др Марко Бошковић представили су њихов проналазак Детектор дисања и виталних параметара који се напаја без батерија.

3. ИХТМ-ов допринос иновативном предузетништву

15

Др Урош Анђелковић представио је изазове у оснивању и раду иновативних стартап компанија Flexisense и SavAntiVir основаних на патентираним технологијама ИХТМ-а. Панел о системској подршци иновативним стартап компанијама организовала је Лабораторија здравствених технологија.