IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

На ИХТМ-у је одржана радионица о биоиндикацији у организацији BIOLAWEB пројекта

У оквиру BIOLAWEB пројекта, организована је радионица под називом "Увод у биоиндикацију", коју је водила Др Susanne C. Schneider (NIVA, Норвешка), међународни стручњак из области биоиндикације. Биоиндикација је веома користан алат за мониторинг и процену статуса водених екосистема. Она укључује коришћење живих организама, који су индикатори квалитета животне средине, и може нам дати увид у здравствено стање неког екосистема. Она је одржала уводни део радионице online, 25. априла ове године, док је други део радионице одржан уживо на ИХТМ-у од 3. до 5. маја. Поред чланова BIOLAWEB тима, радионици су присуствовали истраживачи и студенти из различитих институција везаних за област акватичне екологије, као што су: Универзитет у Београду, Биолошки факултет, Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Агенција за заштиту животне средине, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију (Црна Гора).

Радионица је пружила увод у основне принципе биоиндикације, као и практичне примере и студије случаја. У другом делу курса, полазници су подељени у групе, а свака група је добила задатак да припреми презентацију о некој специфичној групи биоиндикаторских организама и индексу везаном за ту групу, што им је омогућило дубље учешће и разумевање проблематике. Радионица је била интерактивна, врло добро осмишљена и одлично прихваћена од стране полазника, који су је сматрали веома информативном и занимљивом. Одушевљени су интерактивним форматом, који је омогућио дискусију и размену идеја.

Укупно гледано, радионица је била успешна, истичући важност континуираног образовања и обуке у области еколошких наука и биоиндикације. Пружањем прилике истраживачима и студентима да уче и размењују знање, стварају се услови за боље разумевање и бољу заштиту животне средине за будуће генерације.

BIOLAWEB maj 2023