IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Трансформација института у оквиру SAIGE пројекта – порука директорке

У наставку је писмо које је истраживачима упутила директорка, др Јасмина Стевановић, у вези почетка трансформације нашег Института у оквиру SAIGE пројекта.

„Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавам вас да је започет процес трансформације Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) кроз пројекат Акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Србији (Пројекат SAIGE). Мотивација за приступање овом пројекту је да ИХТМ постане међународно признат институт побољшањем релевантности и изврсности истраживачких и иновативних активности. Процес трансформације званично смо почели 31. октобра 2022. године, потписивањем Меморандума о разумевању и Споразума о финансирању са ресорним Министарством. Трајање пројекта трансформације је 36 месеци.

Визија трансформације подразумева између осталог и подизање компетитивности и конкурентности институције у европским оквирима, као и компетентности истраживача, стицање знања и способности за комерцијализацју резултата истраживања, трансфер технологија, регистрација патената и покретање spin-off предузећа. Краткорочни (3 године) и дугорочни (10 година) циљеви обухватају постепено повећање годишњег буџета институције, броја публикација, броја патентних пријава, броја апликација и грантова за пројекте Иновационог фонда, Фонда за науку и европских фондова, броја запослених и истраживача, као и покретање spin-off компанија.

Трансформација ће бити заснована на инклузивном приступу, што подразумева активо учешће свих запослених уз интерактивну комуникацију, која ће бити отворена, прецизна, ефикасна и базирана на међусобном поверењу.

Овом приликом, свима нам желим срећан рад на постизању постављених циљева.

Срдачно,

Др Јасмина Стевановић“

saige