IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju

Novosti

Obaveštenje o međunarodnoj naučnoj konferenciji "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", koja će se održati od 27.8.2018. do 29.8.2018. u Beogradu

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, Univerziteta u Beogradu, organizuje međunarodnu konferenciju "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", koja će se održati od 27.8.2018. do 29.8.2018. u Svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta. Kako bi se omogućilo učešće što većem broju mladih istraživača, kotizacije za konferenciju neće biti. Za više informacija posetite: http://elmina.tmf.bg.ac.rs

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju postao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju  odlukom Vlade Republike Srbije  br. 022-2943/2018 od 29. marta 2018. godine stekao status  instituta od nacionalnog značaja.

pdfOdluka IHTM.pdf

 

U dnevnom listu “Politika” objavljen je članak o našem institutu

U dnevnom listu “Politika” od 19. marta 2018. godine objavljen je članak o našem institutu.

Opširnije...

Poziv za učešće na Simpozijumu o monolitima i letnjoj školi (MSS2018), koji će se održati od 15-20. juna 2018. u Portorožu, Slovenija

Drage kolege,

ako ste zainteresovani za primenu monolitnih matriksa u hromatografskim razdvajanjima biomolekula (proteini, plazmidi i sl.) i partikula (npr.

eksozomi, virusi) i tehnologiju monolitnih matriksa, pozivamo Vas da prijavite učešće na Simpozijum o monolitima i letnjoj školi (MSS2018), koji će se održati od 15-20. juna 2018. u Portorožu, Slovenija.

U okviru letnje škole organizovana su predavanja i praktični trening u laboratorijama kompanije BIA Separations u Ajdovščini (Slovenija) koja je vodeći svetski proizvođač monolitnih hromatografskih matriksa.

Više detalja o simpozijumu možete pronaći na adresi http://www.monolith-events.com

Uroš Anđelković, IHTM-CH

Član organizacionog odbora MSS2018

Emisija "120 godina Srpskog hemijskog društva"

Emisija pod nazivom "120 godina Srpskog hemijskog društva" biće emitovana na kanalu RTS 2 u petak, 9.3.2018.godine u 18.30 h, uz reprizu u ponedeljak, 12.3.2018. u 15.30 h.

Nakon toga će biti postavljena na Youtube kanalu obrazovno-naučnog programa RTS.

Saradnik Centra za ekologiju i tehnoekonomiku Milica Sentić dobitnik je nagrade za najbolju usmenu prezentaciju

Saradnik Centra za ekologiju i tehnoekonomiku, dr Milica Sentić dobitnik je nagrade za najbolju usmenu prezentaciju među 100 predavača na svetskom kongresu iz Naprednih materijala “Advance Materials World Congress 2018”, koji je održan u Singapuru od 04-08.02.2018. godine, na temu: Bežični luminiscentni elektrohemijski senzori aktivirani bipolarnom elektrohemijom (“Electrochemiluminescent wireless sensors triggered by bipolar electrochemistry”).

Zvaničnici Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetili IHTM

Državni sekretar prof. dr Vladimir Popović i pomoćnik ministra dr Nikola Tanić posetili su danas Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu (IHTM).

U prijatnoj atmosferi, zvaničnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prezentovani su izvanredni istraživački rezultati ovog instituta, ostvareni u periodu 2013-2017. godina, zahvaljujući kojima je IHTM ispunio uslove da bude akreditovan kao institut od nacionalnog značaja. Na poslednjoj sednici Odbora za akreditaciju naučno-istraživačkih organizacija, održanoj 6. februara ove godine, institut je dobio pozitivnu odluku u tom smislu.

Državni sekretar je rukovodstvu Instituta predstavio glavne aktivnosti Ministarstva koje su predviđene u 2018. godini, sa posebnim akcentom na izradu novog Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti. Najvažnije novine u novom Zakonu će biti kombinovano institucionalno-projektno finansiranje, kao i stvaranje zakonskih osnova za formiranje Fonda za nauku. Druga bitna aktivnost Ministarstva predviđena za naredne mesece je raspisivanje konkursa za uključivanje najboljih mladih istraživača u Republici Srbiji na tekuće naučne projekte, koje se finansiraju iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konkurs za stipendije Vlade Francuske za 2018-2019. godinu

U želji da unapredi saradnju između Francuske i Srbije i da podstakne mobilnost studenata, Francuski institut u Srbiji svake godine dodeljuje stipendije studentima iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj za nivo master II i doktorate. Stipendije pokritvaju troškove školarine, života u Francuskoj, kao i socijalnog osiguranja.

Svake godine oko pedeset studenata iskoristi ovu finansijsku podršku Vlade Francuske za studije u nekoj od 3500 visokoškolskih ustanova u Francuskoj.

Konkurs za stipendije 2018-2019. otvoren je do 16. marta 2018.

Studenti mogu da konkurišu za razne programe stipendija:

  • master 2-sve oblasti
  • master 2-stipendija za bivše maturante Matematičke gimnazije u Beogradu
  • doktorat u komentorstvu
  • post master program Kopernik
  • stipendija za Nacionalnu visoku školu lepih umetnosti (ENSBA).

Podnošenje kandidatura:

Francuski institut u Srbiji, Zmaj Jovina 11, Beograd
vesna.adamovic@institutfrancais.rs 

Uslovi i kriterijumi nalaze se na sajtovima:
www.institutfrancais.rs 
http://www.institutfrancais.rs/info/bourses-du-gouvernement-francais/ 
www.srbija.campusfrance.org 

Pratite naše aktuelnosti: facebook Campus France Serbie/Studirajte u Francuskoj

stipendije francuska

Predavanje dr Anite Bosak

Poštovane koleginice i kolege,

u četvrtak, 25. januara 2018. godine u 13:00 časova u Sali za sednice Hemijskog fakulteta, dr Anita Bosak, naučni saradnik Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba, održaće predavanje pod naslovom „Inhibicija holinesteraza u biomedicini”, na poziv Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurguju. 

U prilogu se nalazi izvod predavanja i biografija dr Bosak.

docxAbstrakt

docxBiografija

Predavanje dr Uroša Anđelkovića

Dr Uroš Anđelković, viši naučni saradnik IHTM - Centra za hemiju, 28. decembra 2017. godine sa početkom u 13 časova na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF –Univerziteta u Novom Sadu, održaće predavanje pod nazivom „Istraživanje proteoma masenom spektroskopijom“

docxSažetak predavanja