IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Zvaničnici Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetili IHTM

Državni sekretar prof. dr Vladimir Popović i pomoćnik ministra dr Nikola Tanić posetili su danas Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu (IHTM).

U prijatnoj atmosferi, zvaničnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prezentovani su izvanredni istraživački rezultati ovog instituta, ostvareni u periodu 2013-2017. godina, zahvaljujući kojima je IHTM ispunio uslove da bude akreditovan kao institut od nacionalnog značaja. Na poslednjoj sednici Odbora za akreditaciju naučno-istraživačkih organizacija, održanoj 6. februara ove godine, institut je dobio pozitivnu odluku u tom smislu.

Državni sekretar je rukovodstvu Instituta predstavio glavne aktivnosti Ministarstva koje su predviđene u 2018. godini, sa posebnim akcentom na izradu novog Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti. Najvažnije novine u novom Zakonu će biti kombinovano institucionalno-projektno finansiranje, kao i stvaranje zakonskih osnova za formiranje Fonda za nauku. Druga bitna aktivnost Ministarstva predviđena za naredne mesece je raspisivanje konkursa za uključivanje najboljih mladih istraživača u Republici Srbiji na tekuće naučne projekte, koje se finansiraju iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.